Kassel

Donderdag 20 juni Kassel
Om 11.00 uur is de wagen ingepakt. Als we voorbij Arnhem de Duitse grens overgaan, passeren we een eindeloze file richting Nederland. Het is Sacrementsdag in Duitsland en massaal gaan onze oosterburen richting Hollandse kust. Over de snelweg 44 passeren we Dortmund en bij afslag 55 gaan we binnendoor naar de  Möhnesee. Bij een kleine jachthaven vinden we een mooie parkeerplek aan het water waar we gaan lunchen.

Daarna wordt de reis voortgezet over de kleine wegen naar Kassel. Het is een mooi golvend landschap, maar het schiet niet echt op. Voor Kassel zetten we de TomTom aan met een kleine camping als einddoel.  Die brouwt er niets van, we belanden op een groot energiepark. Na wat rondrijden, vinden we dan eindelijk om 18.00 uur de camping in het dorpje Knickhagen. Het terrein ligt aan de bosrand en er stroomt een klein beekje doorheen. Alle omstandigheden zijn aanwezig voor een mooie camping!

Duidelijk is dat de eigenaar investeert in het restaurant en niet in de camping.
Het zwembad is vervallen en er staan  verschillende wrakken van stacaravans. Bovenstaande foto’s schrikken misschien af, maar er zijn volop goede plekken aan de bosrand. De bus naar Kassel stopt in het dorpje 1 kilometer verderop en verder zijn er goede fietsmogelijkheden. ’s Avonds worden we verrast door een stevige onweersbui.


Vrijdag 21 juni Kassel

Lang geslapen, pas om 9.30 uur staan we op. Aan het einde van de ochtend lopen we naar het dorpje Knickhagen, daar is de halte van bus 42. De busroute gaat langs de rivier de Fulda naar een buitenwijk van Kassel. Met onze dagkaart gaan we verder met de tram naar het centrum. Altijd gedacht dat dit een historische stad zou zijn. Niets is minder waar, ook deze stad is in WO II platgebombardeerd. Ze is bekend van de 4-jaarlijkse kunstmanifestatie Documenta en dat is helaas niet dit jaar. We lopen de brede  Königsstraße af opzoek naar het toeristenbureau. Na een bezoek daaraan lopen we naar het kunstmuseum Fridericianum.
De schilderijen van Lucas Arruda en de kleine sculpturen van Ron Nagle kan ik maar matig waarderen. Hoog boven het Staatspark Karlsaue loopt het wandelpad naar de Neue Galerie. Maar eerst lunchen we in restaurant Bolero, Mexicaanse gerechten met uitzicht op het park. De collectie van Neue Galerie, oude- en nieuwe kunst, is indrukwekkend.
’s Avonds eten we, in het restaurant van de camping, geroosterd vlees. Die maaltijd valt niet goed bij Marga.

Zaterdag 22 juni Hann. Münden

We worden wakker van het gezang van de Zwartkop. Gisteren zagen we vanuit de bus dat je goed kan fietsen langs de rivier de Fulda. Vanaf de camping rijden we door het beekdal van de Osterbach. Waar deze uitmondt in de Fulda gaan wij naar links, stroomafwaarts naar Hann. Münden. Het fietspad is mooi aangelegd door het oeverlandschap.
Richtingborden voor fietsers zijn er volop. Hann. Münden is een stad met nog van die echte vakwerkhuizen. Als we terug willen fietsen, blijkt mijn achterband lek. Plakken is geen optie. Gelukkig kan ik nog net het station bereiken. Daar pakken we de laatste bus naar Knickhagen. Fietsen mogen gratis mee en wij ook, omdat de kassa niet werkt.
Vogels: Roodstaart, Vlaamse gaai Raaf, Rode wouw, Buizerd Witte kwikstaart, Zwartkop en Tuinfluiter.