le Bouchet & Bibracte

Vrijdag 6 juli 2018 Bulgnéville
Vandaag gaan we kilometers maken over de bekende route Maastricht, Luik, Luxembourg richting Dijon.  Ruim 150 km voor Dijon is, in Bulgnéville, een uitstekende doorgangskamping Porte des Vosges. Er is een zwembad, een winkel en een eenvoudig restaurant, wat wil je nog meer na een dag rijden. ’s Avonds wint België van Brazilië met 2-1 in de WK voetbal. De Belgische kampeerders voorzien de beelden van droog commentaar.

Samen voetbal kijken met de Belgen

Zaterdag 7 juli 2018 le Bouchet
Na de 590 km van gisteren, hebben we vandaag slechts 250 km te gaan tot onze eindbestemming in de Morvan. De Morvan is een Regionaal Natuurpark in de Bourgogne. We rijden door een heuvelachtig kleinschalig landschap met veel bosschage. Grote doorgaande wegen zijn er maar weinig. De TomTom leidt ons, via de kleine witte wegen, naar Clux en Glenne en uiteindelijk naar Anvers. Daar moeten wij ons melden bij een Gîte. Josje, de beheerster,  heet ons welkom en gaat ons met de auto voor naar het huisje in het nabijgelegen buurtschap le Bouchet.

Na de nodige uitleg verkennen we het huis en bewonderen we het weidse uitzicht.
Het is hier oorverdovend stil! Het huis is nog in de traditionele bouwstijl met oude balken, granieten ornamenten en oude tegels. Verder is het huis voorzien van alle moderne comfort. Vriendelijke briefjes en een fles welkomswijn van de eigenaar, maken het dat we ons er al snel ‘thuis’ voelen.

Zondag 8 juli 2018 Mont Beuvray
Het weer is prima en al vroeg zit ik op het terras vogels te spotten. Later zal ik ze noteren in het gastenboek. Na het ontbijt vertrekken we naar Mont Beuvray  en het daarop gelegen Bibracte. Dat is één van de hoogste bergen (821 meter) in de zuidelijke Morvan.
Deze plek is van historisch belang, omdat de Galliërs er een vesting/stad hadden.
Als we de auto hebben geparkeerd, zien we Josje. Ze blijkt ook o.a. de Nederlandstalige gids op deze locatie. Als we snel zijn kunnen we mee met de rondleiding, wat een mazzel! Met een busje rijden we naar boven en op de top hebben we een weids uitzicht.
Op deze top staat een zuil met een tekst van 3 regels die Julius Caesar hier zou hebben uitgesproken. De tocht bergafwaarts voert langs de verschillende opgravingen.
Zo passeren we bassins met bronnen en een huis met een binnentuin. Kanaaltjes fungeren als riool en duidelijk zien we hoe de vloer werd verwarmd. Granieten blokken geven aan waar de deuren zaten van de huizen. Dan belanden we bij een architectonisch afdak. Hieronder de resten van een abdij van de Franciscanen uit latere eeuwen.
Maar niet alleen dat, het is een wirwar van bouwresten uit? Het is me een raadsel hoe de archeologen dit alles uit elkaar kunnen houden. We passeren de indrukwekkende stadswal waar Julius Caesar erg van onder de indruk was. We komen tijdens de verdere afdaling op een pad geflankeerd door een rij grillige beuken. Voor de uitvinding van het prikkeldraad, vlocht men de jonge beuken tot een ondoordringbare haag. Toen dat niet meer nodig was, liet men de haag aan zijn lot over, vandaar.

Na een pittige afdaling komen we weer bij het museum. Zowel het gebouw, als de tentoonstelling zijn indrukwekkend. We zijn moe van de wandeling en de vele informatie, dus veel nemen we niet meer op. ’s Avonds eten we in Clux en Glenne bij Le Petit Auberge. Het eten is goed, de prijs in verhouding, de eigenaar Brits en de muziek Iers.