Châtillon & Nevers

Maandag 9 juli 2018 Châtillon-en-Bazois
Deze vakantie hebben we de e-bikes meegenomen, maar zijn er ook fietsmogelijkheden in dit heuvelachtige gebied? Wat blijkt, het gebied is rijk aan historische kanalen en de jaagpaden zijn nu ingericht als fietspad. In Châtillon-en-Bazois loopt het Canal du Nivernais, mét fietspad. Met de camper en fietsen gaan we daar naartoe.

Het is zonnig weer als we de vele historische bruggen en sluizen passeren die het kanaal rijk is. Het wordt een afwisselende tocht, na elke bocht weer een nieuw uitzicht, maar soms ook eindeloos lange rechte stukken. Lange smalle boten varen voorbij, op weg naar de volgende sluis om geschud te worden. Onderweg geven informatieborden aan waar een restaurant is of een plaats. Er zijn volop banken om even uit te rusten.

Als de accu’s half leeg zijn keren we om, een tocht door de heuvels zien we niet zitten. Bij het Syndicat d’ initiative van Châtillon-en-Bazois kunnen we een fietskaart bemachtigen.

Dinsdag 10 juli 2018 Nevers
Het fietsen is ons goed bevallen. Vandaag  combineren we de tocht met een bezoek aan Nevers. In Fleury sur Loire parkeren we de auto bij de kerk. Eerst nog wat brood kopen, helaas is de bakker op dit vroege uur al uitverkocht. Een bord verwijst al naar het fietspad dat loopt langs het Canal Latéral à la Loire. Het landschap is een beetje hetzelfde als gisteren. Soms is ons een uitzicht gegund op uiterwaarden van de Loire. Ruim 2 km voor Nevers slaan we af en komen te rijden langs het Embranchement de Nevers. Nog net kan ik een jongetje ontwijken, dat plots het pad opschiet. We komen beide met de schrik vrij.

In Nevers aangekomen passeren we de jachthaven en de resten van wat eens een zwembad was. Dan nog een oude brug over de Loire en de historische stad Nevers ligt voor ons. Het oude centrum bevindt zich op de steile oever van de rivier. Al fietsend bezoeken we de kathedraal, de museumtuin, de stadswal met poort en op het grote plein gebruiken we de lunch met een croque Monsieur/Madame.  We nemen de zelfde weg terug en dat is best vermoeiend. Over de veelal witte wegen rijden we de 75 km naar ‘huis’. En passant willen we nog een bezoek brengen aan die zaak met streekproducten. Na 40 km omrijden hebben we die nog steeds niet gevonden, jammer dan. Daarna is het goed uitrusten op het mooie terras.