Autun & Chinon

Woensdag 11 juli 2018 Autun
Na de overwinning van de Romeinen op de Galliërs verloor Bibracte zijn positie als strategische vesting. Het handselscentrum verlegde zich naar Autun en daar zijn nog de nodige sporen van te zien. In het centrum belanden we op het grote plein.
Helaas is de markt net afgelopen. Als eerste lopen we naar de kathedraal St. Lazare met de beroemde Timpaan. In een demonstratieruimte er tegenover kun je de nodige informatie krijgen over de lange geschiedenis van de stad. Op een nabijgelegen terras eten we een crêpe, daarna lopen we naar een ander deel van de stad, soms door een steegje, naar het Romeinse amfitheater. Ze zijn er een podium aan het opbouwen voor een modern festival.

Over een brede Lindelaan lopen we weer terug naar het centrum. Op deze laan vonden ook wedstrijden plaats in de Romeinse tijd. Nu wordt  er vol overgave Jeu d’ Boule gespeeld.

Donderdag 12 juli 2018 Chinon
Over landelijke wegen rijden we naar Chinon, de hoofdstad van de Morvan. D.m.v. borden worden we er op gewezen dat deze plaats de geboortestad is van Mitterant. Ruim 7 km verder naar het noorden ligt het Lac de Panneciére, een stuwmeer waar we omheen willen fietsen.

Het is anders fietsen dan langs de kanalen, omdat we nu gaan stijgen en dalen, maar het is goed te doen. Soms rijden we langs de oever van het meer, met hier en daar een picknickplek en zo zitten we weer op grote hoogte met een weids uitzicht. Bij de afdalingen loopt de snelheid op tot 40 km/u!

Bij een ‘rustieke’ mobile snackbar gebruiken we de lunch. Het is een mooie fietstocht van slechts 29 km. Terug in de kleine hoofdstad van de Morvan kopen we betere hoofdkussens voor de camper.

Op en top Frankrijk

Vrijdag 13 juli 2018
Vandaag maken we ons laatste uitstapje naar Luzy in het zuiden. Het is een kneuterige plaats, zoals er zoveel zijn in de Morvan. Als eerste bezoeken we een broquante, de prijzen zijn redelijk. In het centrum raken we aan de praat met Nederlanders met zo’n mooie oude Citroënbus. De winkels hebben nog de originele beschilderde puien. Op de terugweg bezoeken we Larochemillay.

Zoals beloofd, zal ik de vogels noemen die ik gezien heb vanaf het terras:
Zwarte roodstaart, Putter, Dwergooruil, Koolmees, Boerenzwaluw,Groene specht, Huiszwaluw, Buizerd, Boomklever, Vink, Fitis, Zwarte kraai, Huismus, Pimpelmees, Houtduif, Merel, Groenling, Grauwe klauwier, Raaf, Sperwer, Witte kwikstaart, Ekster, Vlaamse gaai, Grote bonte specht, Zwartkop, Zanglijster, Roodborst, Kleine bonte specht, Vuurgoudhaan en Gierzwaluw.