Vézelay & Andryes

Maandag 16 juli Vézelay
Een historische stad, die je gezien moet hebben, is Vézelay, dat wordt de bestemming van vandaag. Met de auto rijden we langs de korenvelden op de hoogvlaktes. Het wordt een afwisselde rit, langs een kanaal, door dorpjes met smalle straten en door bossen. Hier en daar zijn enorme boerderijen. In Vézelay zetten we de auto op een P iets buiten de stad. Lopend naar de stad passeren we een bijzondere brocante, tjonge wat hebben ze daar een bijzonder spullen, het lijkt wel een museum. De hoofdstraat gaat steil naar boven, met als eindpunt de basiliek Sainte-Marie-Madeleine. Onderweg natuurlijk de bekende galerieën en winkeltjes. Halverwege lunchen we op een schuin aflopend terras.

En dan uiteindelijk de basiliek van waaruit verschillende kruistochten zijn begonnen.
Wat opvalt, is dat het gezicht van St Hubertus op een reliek beschadigd is.
Langs de rand van het plein zijn de souvenirwinkels met hun paapse prullaria. In Coulanges-sur-Yonne doen we boodschappen bij een kleine supermarkt met een spraakzame Turkse eigenaar.

Dinsdag 17 juli Andryes
Vandaag gaan we geen lange ritten maken. Ontbijten, luieren en lezen staan op het ochtendprogramma. Door het plaatsje Andryes, waar we vlak bijzitten, stroomt het riviertje de Ruisseau. Daarna gaat de rivier door een breed rivierdal met moerassen.

Dat wordt de bestemming van onze fietstocht vandaag. Bij een P staan informatieborden. Over een plankier duiken we het gebied in. De Rietzanger laat van zich horen en op een plas zien we een  Tafeleend. Toch is dit niet de rit die we wilden maken, dus terug naar Andryes. Daar pakken we de route langs de zuidoever van het beekdal.

Het spannende pad door het moerasbos.

Al snel komen we bij een recreatieplas. Vanaf hier gaat er een spannend pad door het moerasbos. De paden zijn keurig gemaaid en bij een waterloop zien we de Beverrat tussen de watervegetatie. Over een voormalig treintracé fietsen we weer naar het dorp.