Blois & Andermos

Zondag 24 april 2016 Blois
Om 10.15 uur is alles ingepakt. Bij het pontje van Amerongen begint de vakantie.
Zon en regen wisselen elkaar af. Regelmatig stoppen we voor een rookpauze, want in de auto wordt niet meer gerookt. In Parijs staat al vroegtijdig Bordeaux aangegeven en via de oostelijke rondweg passeren we de hoofdstad. Omdat het zondag is, valt het mee met de drukte. De weg van Parijs naar Chartres is prachtig, populieren tonen hun bruine voorjaarstooi. In de bossen ziet het blauw van de Boshyacinten.

Van Chartres naar Blois rijden we door een grootschalig landbouwgebied. Overal staat het Koolzaad in bloei. In Blois besluiten we, vanwege de regen en de koude, onderdak te zoeken in een budget Ibis hotel. Het is er warm, schoon en de bedden zijn prima. Kosten € 57. Het hotel is tegen de oude stadswal aangebouwd met daarop een mooie muurvegetatie. ‘s Avonds lopen we nog een stuk door de oude stad.

Maandag 25 april 2016 Andermos
We hebben prima geslapen in onze “plastic” kamer, alles is van kunststof. Beneden in de lobby scoren we een croissant en een kop koffie. Marga heeft al gelijk een mooie weg uitgezocht langs de zuidkant van de Loire.
Het rivierenlandschap met eilandjes, wordt prachtig belicht door de lentezon. Vlak voor Amboise vinden we een plek voor een koffiepauze en dan gaan we door richting Tours.
We rijden door een bosrijke omgeving, de bosbodem is bedekt met een tapijt van Daslook.
Zo belanden we in het plaatsje Dangé-St Romain. Was ik hier al niet eens eerder (1977) geweest?
Het café met het terras bestaat nog steeds.
In Blaye nemen we de veerpont over de Gironde. Aan de overzijde van de brede rivier is het landschap, met veel Pin Maritime, volledig anders. Het is nog een fors stuk rijden naar Andernos les-Bains aan het Bassin d’Arcachon. Daar vinden we gelukkig een prima camping ‘Fontain Vieille’. Het is nog frisjes, maar de zonsondergang is beeldschoon!
Vogelwaarnemingen: Loire: Visdiefjes, Les Landes: Hop

Dinsdag 26 april 2016 Andernos (vogelreservaat Teich)
Het bed is wennen, je ligt er als het ware bovenop. Bij het omturnen van de  auto, van slaapkamer naar woonkamer, schiet het ongenadig in m’n rug. Vandaag maken we een uitstapje naar le Teich. De oevers van lagune zijn een belangrijk gebied voor vogels. Bij het bezoekerscentrum blijkt dat we € 9 moeten betalen voor de entree, dat doen we dus niet.

Gelukkig is er ook een vrij wandelpad langs de kreken van het getijdengebied.
Op de terugweg over de D3 naar Bignos, steken we door naar de lagune en komen we terecht bij kleine haventjes met vissersschuren. Gelukkig kunnen verder doorrijden door het bosrijke achterland. Wat rest is boodschappen doen bij de Intermarché. Le Teich: Cetti zanger, Zwarte wouw, Rietzanger, Hop