Valdemaqueda

Zaterdag 30 april  2016 Cuerda del Pozo
Donkere wolken, met hier en daar wat blauw, regen en veel wind vallen ons vandaag ten deel. Tijd om weer een stuk verder zuidwaarts te trekken. Het eerste stuk rijden we over de mooie kustweg naar Hendaye. Daar steken we de Spaanse grens over.

Door een groen rivierdal rijden we richting Pamplona en vandaar naar Logroño. Onderweg zien we indrukwekkende rode rotsen in het landschap. Dan doorrijden naar Soria door een grootschalig landschap met verspreid staande dennen en schaapskuddes. In Abejar aan de N234, slaan we af naar Playa Pita aan het meer de la Cuerda del Pozo. De camping is groot, leeg, ijzig koud en schaduwrijk, dat wordt geen blijvertje. Heel bijzonder is dat de Maretak hier parasiteert op dennenbomen.
Vogels: Bijeneter, Grijze  gors, Vale gier

Zondag  1 mei 2016 Valdemaqueda
We ontbijten met de kachel aan, het is rond het vriespunt. Over de N234 rijden we naar San Leonardo. Op aanraden van een kennis  gaan we naar we naar Ucero in het Cañón de Rio Lobos. Dat blijkt een gouden tip.

Hoog op de rotsen hebben we een prachtig uitzicht over het Cañón. Vale gieren zweven op ooghoogte aan ons voorbij en groepen Blauwe eksters vliegen door de boomtoppen.
Via vele haarspeldbochten rijden we het dal in en daar vinden we een prima plek aan de Rio Lobos voor de lunch en een siësta. Gelukkig schijnt de zon er lustig op los.

Helaas blijkt de aanbevolen camping nog gesloten, dan maar verder naar het zuiden.
Over de N110 passeren we onwaarschijnlijk veel landschappen. Een cañón, de boomloze hoogvlakte met uitzicht op  de besneeuwde toppen van de  Sierra’s, natuurparken, passen door dennenbossen en tenslotte door de sneeuw van de Sierra de Guadarrama. Op de hoogvlakte, waar we een “Alti Plano” gevoel krijgen, houden pauze bij een benzinestation.


In El Escorial bezoeken we onze eerste camping, die is mega. Op naar Valdemaqueda, die camping is ook groot, maar we krijgen een fijne plek op het hoogste gedeelte. Inmiddels is het 19.00 uur en de honger slaat toe. Het restaurant van de camping is een grote zaal met TL-verlichting. De aanwezige Spanjaarden kakelen wat af. Marga besteld Gamba’s en ik kippenpootjes, niet veel later worden 2 volgeladen borden geserveerd. We proberen nog contact te maken met onze Spaanse vriendin, maar dat gaat maar moeizaam.
Cañón de Rio Lobos: Vale gier, Blauwe ekster, Grote gele kwikstaart en Rotszwaluw
Sierra de Guadarrama: Roodkopklauwier

Maandag 2 mei 2016 Valdemaquedal
Op goed geluk gaan we morgen naar Avila en dan zien we wel of we onze vriendin kunnen ontmoeten.
Als ze bij haar bejaarde ouders is heeft ze druk bezette agenda. Het zonnetje schijnt en vandaag nemen we een rustdag. We nemen de tijd om het vuile goed te wassen en lezen. M’n rugpijn is gelukkig wat minder.
Marga wil naar het toilet en stapt pardoes een verhuurd huisje binnen in de veronderstelling dat dat het toiletgebouw is. Later raken we nog aan de praat met een Nederlander uit Voorburg met z’n omgebouwde bestelauto. De zon gaat wonderschoon onder. Vogels in Valdemaqueda: Blauwe ekster, Staartmezen, Vale gier, Wielewaal en  Bijeneter