Serpa

Zondag  8 mei 2016 Serpa (Portugal)
’s Nachts regent het pijpenstelen, niet vergeten het dakraam te sluiten! Van Cáceres rijden we naar Badajoz, ook weer zo’n prachtige stad met een fort en stadswallen.
Over de oude weg passeren we de grens met Portugal. Daar ligt de stad Elvas, ook met verdedigingswerken. We maken een ommetje door de stad met z’n smalle straten.
Wat een verschil met Spanje, de huizen zijn laag en klein, wit gesaust en de deur- en raamomlijstingen zijn blauw of geel geschilderd. Hetzelfde hebben we gezien op de Azoren. De boerderijen heten hier Quinta’s en de landbouw in deze streek is kleinschalig. Op weg naar Serpa komen we door veel kleine dorpjes, het is zondag en muisstil op straat. We rijden langs de verbredingen van de Rio Guadiana en er is niets, geen enkele vorm van toerisme, vreemd?
Midden in het landschap, bij een dorp, staat een arena voor het stierenvechten.

Na een lange rit belanden we dan eindelijk in Serpa op de gemeentecamping.
De supermarkt, een visrestaurant en de stad zijn op loopafstand.
Ook op deze camping: Ga maar staan waar je wilt. Naast ons staat een aftandse bestelauto, de bewoner is een jonge man zonder benen in een rolstoel. ’s Morgens gaat hij naar het toiletgebouw, daarna naar de supermarkt. De rest van de dag zit hij te lachen tegen de zon of schuilt hij voor de regen onder een boom. Hoe zit het met het sociale vangnet in Portugal? ’s Avonds gaan we eten bij het visrestaurant. Het is er topdruk want het is zondag en hele families zijn aangeschoven en smullen van de vis en de schelpdieren.

Maandag 9 mei 2016 Serpa Stadswandeling
Vandaag gaan we de stad bekijken. Het is niet ver lopen naar de stadswal en het grote aquaduct met z’n vreemde waterrad.  Achter de stadspoort bevindt zich een stad met lage,
witte huisjes en straten die met keien zijn geplaveid. Het kasteel is helaas dicht op maandag. We lopen nog een stuk buiten de stadswal en weer terug binnen de muren strijken we neer op een terras van Taberna t.o. het hospital. De 3 centimeter dikke tosti en het biertje smaken uitstekend. We doen verwoede pogingen een gesprek aan te knopen, maar het Portugees is onbegrijpelijk en andere talen beheerst de waardin helaas niet. Marga koopt bij een kleine winkel een paar schoenen voor slechts €14. Ik wacht buiten op straat en wordt, vanuit een nest onder de dakrand, bescheten door de jonge Huiszwaluwen.