Fuseta-deel 2

Vrijdag 13 mei 2016 Fietsen langs de kust

Van onze Rotterdamse buren hadden we al gehoord dat er een fietspad loopt langs de kust. Op de camping kunnen we fietsen huren. Jochem en Hanneke gaan ook die tocht maken en hebben hun eigen fietsen. Langs de haven fietsen we de stad uit en dan de 1e weg naar rechts. Hier liggen de zoutpannen van Fuseta.
In het volgende kleine plaatsje strijken we neer op een terras. Het pad volgt de kust en waar dat niet kan moet je wat verder het binnenland in. Na een lange klim komen we bij de spoorlijn en daar moeten we onder een afdakje schuilen voor een enorme plensbui.

We rijden weer dezelfde weg terug. Als we visrestaurant Marisqueira Fialho passeren besluiten we om daar te gaan eten. Tijdens een voortreffelijke vismaaltijd openen de hemelsluizen zich weer. We hebben vreselijke lol met Jochem en Hanneke.
Fuseta: Steltkluut, Flamingo, Krakeend, Bergeend, Dwergstern, Kluut, Lepelaar en Regenwulp

Zaterdag 14 mei 2016 Strandwandeling
Prachtig weer voor een lange strandwandeling met Jochem en Hanneke. Met een boot steken over naar het schiereiland. Landinwaarts dreigen er donkere wolken, maar boven ons prachtig wolkenpartijen en de zon. Aan de horizon zie ik duizenden gekleurde boeien van de kreeftenvallen. Tijdens het lopen vinden we heel wat mooie schelpen.
Een oud leren bankstel in de duinen blijkt een dode, gemummificeerde Tuimelaar.
Zo lopen we de 7 kilometer naar het einde van het schiereiland. Daar ligt het voormalige kunstenaarsdorp Armona. In een strandtent lunchen we, daarna lopen we door het dorpje naar de kleine haven. We zijn net op tijd voor de veerboot naar Olhão.
Daar aangekomen is het nog een eind lopen naar het station, een jong stel loopt met ons mee om ons de weg te wijzen. Helaas zijn de ramen van de trein nogal beschadigd, zodat we een wazig beeld krijgen van het kustgebied waar we doorheen rijden. Gelukkig stappen we op het goede station uit.
Fuzeta: Grote grijze snip, Oeverloper, Zilverplevier en Dwergstern.

Zondag  15 mei
Rustdag
Rustdag, Marga koopt al vroeg broodjes in het dorp en na het ontbijt gaat ze lekker bakken in de zon op het strand. Lunchtijd, ik leg m’n e-boek opzij en loop naar Marga op het strand. Gamba’s met veel knoflook eten bij het strandtentje, heerlijk met een koel glas drinken. Eindelijk krijgen we een vakantiegevoel!
De Ooievaar in de dennenboom kleppert als z’n partner wil landen op het nest.
De hele dag is er een bijeenkomst van vissersvrouwen uit heel Portugal, inclusief een processie naar de kerk.