Gouveia

Dinsdag 24 mei 2016
Vandaag wordt een het zware dag autorijden. De route gaat door de bergen richting Góis en Arganil. Bij een woeste bergbeek lunchen we. Automobilisten toeteren, jaloers?
Op de hoogste toppen van de Serra da Lousã rijden we door een soort neveloerwoud, een Everzwijn in de berm maakt het beeld compleet. Als we eindelijk op de N17 rijden, richting Guarda, is de weg weer recht. We rijden nu door een golvend landschap met enorme ronde rotsblokken, het zijn restanten van een IJstijd.
Nooit geweten dat het ijs zover gekomen is. We zijn moe van het rijden en hebben geen zin meer om Coimbra te bezoeken, krijgen we spijt van! We hebben toch alle vrijheid met de camper? Bij km paal 114 moeten we afslaan en al snel rijden we de prachtige camping ‘Quinta das Cegonhas’ op. De van oorsprong Brabantse eigenaar zit hier al 22 jaar. We zoeken een mooie plek uit en voor het eerst rollen we het scherm uit. ’s Avonds wandelen we naar het dorpje.

Woensdag 25 mei 2016 Tocht naar Linhares
Het is mooi weer en we willen graag wat van de omgeving zien. Voordat we weg kunnen moet het scherm opgerold worden, maar ik krijg dat niet voor elkaar. Gelukkig krijg ik hulp van een Nederlander uit Klazinaveen. Binnen een uur weten we z’n hele levensverhaal. Dat is niet de eerste keer dat we dat meemaken deze vakantie.
De tocht naar Linhares, een historisch stadje in de bergen, voert door een landschap dat geel ziet van de bloeiende struiken. Vanaf het kasteel hebben we een prachtig uitzichtpunt over het dal van de Rio Mondego. Tegenover de kerk strijken we neer op een terras voor een kop koffie. In de kerk is een vrouwenkoortje aan het repeteren.
Op de terugweg zien we een vos jagen in weide vol bloemen.

In Gouveia kan ik gelukkig een pakje shag bemachtigen!