Alloz & Aire sur l’Adour

Zondag  29 mei 2016 Castrojepiz – Alloz
We nemen een mooie binnenweg naar Castrillo de Murcia. Daar is net een optocht met statige mannen en een nar die de kinderen schrik aan moet jagen. In Burgos vinden we al snel een parkeerplaats en van daaruit lopen we over een boulevard met kunstig gesnoeide platanen naar de kathedraal.
Als we de poort van de binnenstad door zijn, vallen we met onze neus in de boter.
De stad is in rep en roer vanwege de grote processie. Grote beelden, priesters, knaapjes van het zangkoor en notabelen staan opgesteld voor de tocht.
Die katholieken houden wel van een feestje! In de kathedraal bewonderen we het enorme gouden retabel (achterstuk van een altaar).
Na dit uitstapje rijden we over de snelweg naar Estella. De camping daar is drie keer niks, dan maar weer de snelweg op. Oeps, een essentieel lampje op het dashboard gaat branden en gelijk is een groot gedeelte van het vermogen van de motor weg. Wat nu? Met een sukkelgang rijden we over een zijweg, langs een stuwmeer naar Alloz, daar is een camping. Het blijkt een grote, er staat bijna niemand en al helemaal geen Nederlanders, waar zijn die nou gebleven? We genieten van de auto en er hoeft maar weinig aan veranderd te worden. Maar dat lampje, morgen bellen met Kees Veer, z’n nummer staat op mijn nummerplaathouder. ’s Avonds lopen we naar het groene meer.

Maandag 30 mei 2016 Alloz – Aire sur l’Adour
Kees Veer gebeld, het zal wel een hik zijn in de elektronica en inderdaad de rest van de reis geen problemen meer gehad. We willen via een andere weg, dan de heenreis, naar Frankrijk. We rijden richting Pamploma en in Puente la Reine stappen we uit voor een rondwandeling.
De brug en het stadje zijn indrukwekkend, maar ook de hoeveelheid ‘pelgrims’, ieder mijn zijn eigen ‘ziel’. Bij Pamploma gaat de tocht verder naar oosten via de N135, een mooie weg naar boven. Bij Pto Ibañeta zijn we op het hoogste punt van de Pyreneeën.
Daar is een koffietentje en de eigenaar is net een uitstalling aan het maken die de pelgrims van Compostella moet verleiden tot het kopen van een consumptie.

Niet voor niets, want er passeren er heel wat dit punt, w.o. een wandelgrage Chinees.
Na een bochtige rit belanden we in Frankrijk en in St Jean doen we boodschappen.
We volgen de D933 en uiteindelijk komen we in Aires sur Adour.
De gemeentecamping, naast de arena, is prima.
Aire sur l’Adour: Gele kwikstaart 1e jaar, biddende IJsvogel.